Детската рисунка

1 1 1 1 1 Rating 4.90 (89 Votes)

 

Детската рисунка - огледало на детската душевност

 

Детето Ви рисува,   рисува лошо,   непохватно,   но го прави.   Постепенно линиите се превръщат в образи,   а картината има сюжет.   Не гледайте на рисунката,  като на нещо естествено.   Да,  тя е част от ежедневието на детето ви,   но чрез нея,   можете да разберете всичко,  което сте пропуснали или е останало недоизказано от  вашето дете.   С тази тема психолозите се занимават не от вчера.   Разчитането на детската рисунка е наука.   Но моето желание тук е да бъда полезна и да споделя моят опит,   за това искам сега,   да ви разкажа с няколко думи първите и най- важни сигнали за това,   какво се случва в душата на вашето дете и как сами да разгадаете това. Първо погледнете  цветовете.   Ярки ли са,  не се тревожете,   детето ви се радва на всичко,   което вижда,   чувства и усеща. Тревожен факт е черната палитра от цветове!Това е сигнал за сериозен дискомфорт в душата на детето ви.   И за да не съм голословна,  ще ви покажа няколко такива рисунки,   с различен под текст.   Може би сами ще разберете какво искат да кажат децата.   Знайте,   че белият лист е най-добрият приятел,   за детето ви,   когато се чувства самотно,   неразбрано или просто не знае как да покаже чувствата си.   Не подценявайте нищо от казаното до тук,  просто общувайте на друго ниво с детето си.   А какво ще разберете,   зависи само от вас.

И така за да не съм голословна нека да разгледаме следните примери на детска рисунка. 

 

Рисунките се анализират по пет комплекса:

 

1. Благоприятна семейна ситуация:

 

-          показани за всички членове на семейството

-          рисуването е започнало с изобразяване на човек

-          всички имат общо занимание

-          отсъстват изолирани членове на семейството

-          линиите  са с добро качество

 

2.   Тревожност:

 

- наличие на щриховки

-линия със силен натиск

- преувеличено внимание на детайлите

- триене

- линия за основа

 

3.   Конфликтност в семейството:

 

- препятствия между фигурите

- преобладаване на вещи

- отсъствие на някой от членовете на семейството

 

4.  Чувство на непълноценност в семейството:

 

- отсъствие на автора

- рисуване на себе си последен

- изолация на автора от другите членове

- разположение на фигурата на долната част на листа

- малки фигури

 

5.  Враждебност в семейството:

 

- агресивна позиция на фигурите

- деформирана фигура пръстите на ръцете са във вид на пръчки

 

Рисувателният тест, ,  Моето семейство’’ се използва с цел :

 

-          да разкрие начина,   по който детето преживява своето място в семейството

-          неговото отношение на семейството като цяло

-          отношение към отделните му членове

 

На детето не се обяснява какво означава думата’’ семейство’’.  То просто трябва да рисува.   Предоставят му се много цветове и деликатно го подканяме да започне. 

 

След това задайте следните въпроси:

 

1.  Кого си нарисувал в тази рисунка?

 

2.  Къде се намират те?

 

3.  Какво правят те?

 

4.  Кой е измислил това?

 

5.  Весело или скучно им е ? Защо?

 

6.  Кой от нарисуваните е тъжен? Защо?

Разговаряйте спокойно и търпеливо с детето си,  и от неговата рисунка и отговори,  може да разберете много.

 

 

 

Сега да вземем този пример тук: По –горе имаме фигури,  заемащи по-голямата част от листа.   Това,  което разчитат психолозите е: висок енергиен потенциал,  компенсаторно утвърждаване на Аза чрез въображението или агресивност. Фигури с малък размер,  изразяват висока тревожност,  ниска  само оценка,  чувство на неудовлетвореност. Преобладаващи хоризонтални линии: слабост,  загриженост, боязливост. Преобладаващи вертикални линии: самоувереност,  решителност,  упоритост.  Прекъснати линии: чувство на безпокойство(можем да видим такива в рисунката горе). Изключително интересно: листът се разделя на три в хоризонтална посока,  където времето се разделя в последователност

 

-          лява страна - минало

-          среда – настояще

-          дясна страна - бъдеще

 

Основните фигури които присъстват в рисунките на децата се: къща,  дърво,  човек. Къща- символ на семейството.  Забелязвайте детайлите.  Липсата на прозорци,  врати, изразява недоверчивост,  затваряне в себе си.   Много важно. Дърво- детето показва как възприема себе си. Луна- символ на бащата. Слънце- символ на майката. Вятър- многобройни,  противоречиви мисли.  Птици- символ на свобода.  Двойки фигури(една до друга) символ на противоречията на детето и опита му да намери съвместимост между тях. По-горе споменах за цветовете,  искам да бъда по- конкретна и полезна за вас. За това и споделям  как да тълкувате някои тях. Червено- активност,  жизненост,  смелост, любов,  добро самочувствие,  оптимизъм амбиция,  свръх емоционалност. Жълто- емоционално,  отзивчиво,  зависимо от възрастните. Синьо- удовлетворение от себе си,  вътрешна хармония. 

Зелено- растеж,  здраве,  положителни емоции.  Синият и зеленият цвят имат сходно значение.   Изразяват контролирано поведение.   Белег на сигурност и увереност в детето. То пресъздава на рисунката своето семейство.  Разположението на членовете на семейството има своето значение за разкриване на взаимоотношенията.  Свързаното пресъздаване( хванати за ръце,  извършващи обща дейност) свидетелства за емоционално благополучие.  Това е знак за сплотеност.   В рисунката която е в по-едър план,  може да забележите,   че е нарисувано цялото семейство,  без братчето.   То е нарисувано малко,  незначително и на заден план.   Може де се тълкува като признак на ревност,  като опит да доминира или да завоюва внимание. 

 

 

Физическите разстояния между членовете на семейството изразява емоционално отношение на детето към останалите.   Разгледайте тази рисунка в по- малък план.  Членовете на семейството са там,  но майката и момиченцето са отделени от бащата и сина.    И те сами по себе си,  не са  в близки отношения.   Отделени са с дърво между тях.   Ръцете са разперени(чувство на тревожност) и можем да разберем,  че тук наистина има проблем между всички членове в семейството.  И все пак фигурите на майката и бащата са нарисувани по-големи,  защото те са значимите фактори в живота на детето,  независимо от проблемите между тях. 

 Опитах се за вас да синтезирам най-важното,  което може да правите сами в къщи по всяко време,  при това с огромно удоволствие от страна на детето. Удоволствие беше за мен да споделя всичко това с вас. Бих се чувствала много щастлива,  ако при проблем отворите именно тази страница тук . И два пъти по-удовлетворена,  ако няма неразбрани и нещастни деца!

Посетители

119538
Посетители в сайта 0
Гости в сайта 6

Търсене