Не можете да се справите с детето си?

1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

 

Не можете да се справите с детето си?

Ами поиграйте с него…?

 

"ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВКАРАН В ПРАВИЯ ПЪТ,

 

НО ТОЙ МОЖЕ ДА МУ БЪДЕ ПОКАЗАН!"

 

                                                          КОНФУЦИЙ

 

 avna

 

    Колко много негативизъм и отрицание има в нашето съвремие! И всичко това намира пряко отражение дори върху най-малките деца.Несговорчиви, нетърпеливи, понякога агресивни те стават заложници на условията, в които растат и се развиват.Все по-често се чуват фразите:”Какви лоши деца! Откъде дойде у тях толкова гняв, жестокост?”

Всеки родител познава какви ли не прояви на агресивното детско поведение: малките се блъскат и дърпат с връстниците си; грабят играчките на другарчетата си; викат и крещят; тропат с крака в най-неподходящи ситуации; понякога замахват към възрастите; щипят, хапят и скубят коси; дразнят и провокират другите; налитат на бой; чупят предмети; късат книжки; обиждат и говорят несвойствени за възрастта си груби думи.Доста често родителите са озадачени, притеснени и обезпокоени.Какво означава такова поведение у невръстното дете?

 

Трябва ли да се обърнат към специалист, затова че вкъщи расте малък „агресор”?

КАК ДА ПОСТЪПЯТ ВЪЗРАСТНИТЕ, АКО В ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЕТЕТО ВЪЗНИКНЕ АГРЕСИВНОСТ, КАК ДА РЕАГИРАТ НА ПРИСТЪПИТЕ НА ЯРОСТ?

 

Ако детето Ви е агресивно, то вижте дали във Вашето семейство не са причините, формиращи такова поведение:

Детето не усеща родителската любов /суров баща, хладна и недостатъчно грижовна майка/

Родителите се грижат лошо за основните потребности на детето /сън, храна, игнориране на детските интереси/.

Преобладават наказанията пред поощренията Има повече негативни оценки, демонстративни забрани, заплахи и обиди.

Хронични конфликти в семействата.Родителите демонстрират пред децата си своята агресия.

Слабост на родителите /безпомощни или раздразнителни майки, непостоянни бащи/.

Прояви на жестокост, ревност и неприязън от страна на другите деца в семейството.

Свръхпокровителствуване от родителите /безкрайни указания, повишена тревога за здравето /.

Липсваща опека и всякакъв родителски контрол върху заниманията на децата /гледане на телевизия, влизане в интернет, игра на улицата.

 

krisi1

 

Реални житейски ситуации:

 

            СИТУАЦИЯ 1.

Симона е с майка си в детски магазин, за да купят чорапки.Детето иска да му купят нова играчка. Майката отказва.Симона започва да крещи, да я блъска и удря.Майката е безпомощна.

 

           СИТУАЦИЯ 2.

Веско счита, че родителите му обичат повече сестричката му. Затова , винаги, когато родителите му похвалят Петя, той започва да говори глупости, да троши играчките си, да отказва да се държи прилично.Той знае, че това ще ги вбеси.

 

             СИТУАЦИЯ 3.

Родителите на Митко често се карат пред него.Винаги го удрят, когато ги ядоса.Наско също налита на бой в детската градина. Той постоянно рита и удря, когато иска да получи нещо.

 

              СИТУАЦИЯ 4.

Родителите на Влади му позволяват да гледа всичко , което пожелае по телевизията. Той често разказва страшни неща в детската градина. Веднъж децата намират на двора малко врабче. Влади го грабва и му откъсва главата, после доволен го захвърля. Останалите деца изпадат в ужас.

 

   Ако има конфликтни взаимоотношения между родителите, които детето непосредствено да наблюдава, те се превръщат в модел за поведение в подобни ситуации.Чрез агресивно поведениедецата изразяват гнева и протеста си. В семействата на агресивните деца най-често е разрушена емоционалната връзка между родители и деца. Родителите са отчуждени един от друг и изпитват, но и не крият враждебните си чувства. Бащите демонстрират модел на агресивно поведение и поощряват агресията в поведението на децата си. Майките на агресивните деца са взискателни към тях, но са равнодушни към успехите на децата си. Децата нямат ясни задължения към дома. В семействата на агресивните деца изискванията са противоречиви и у тях се формира модел на поведение с претенции и опозиция към околните. Родителите на агресивните деца в голям процент от случаите са прибягвали до физически наказания, заплахи, лишаване от привилегии, ограничения и липса на поощрения, честа изолация, съзнателно лишаване от любов и грижи, при провиненията им. Самите родители почти никога не изпитват чувство за вина, когато жестоко наказват децата си. Те не се опитват да вникнат в причините за разрушителното им поведение и остават равнодушни към техния емоционален живот.

            Не бива да се забравя , че агресивността е присъща на всеки човек.При малките деца тя говори за потребност от самостоятелност , внимание, любов , разбиране.Тя е своеобразен протест на детето, което е повече унижавано и оскърбявано, отколкото да е зачитано като личност.

 

Агресивното поведение на децата е сигнал,вик за помощ, за внимание към техния вътрешен свят, в който са се натрупали твърде много разрушителни емоции, с които не могат да се справят сами.

 

   Ето и няколко игри , които биха помогнали на агресивното дете , когато е  сред семейството си, сред близките си приятели:

 

1.ТОПКА В КРЪГ-ЦЕЛ:ДА СЕ СНЕМЕ ВЕРБАЛНАТА АГРЕСИЯ И ПОМАГА НА ДЕТЕТО ДА ТРАНСФОРМИРА ГНЕВА СИ В ПРИЕМЛИВА ФОРМА

ОПИСАНИЕ НА ИГРАТА– ПОДАВАЙКИ ТОПКА НА РОДИТЕЛЯ СИ ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА ИЗМИСЛИ ХУБАВА ДУМА “ ТИ СИ КРАСИВА ПЕПЕРУДА” , “ ТИ СИ УСМИХНАТО СЛЪНЦЕ”,

 

2.ДВЕ КОЗЛЕТАЦЕЛ: ПРЕМАХВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ, ОТПРАВЯНЕ НА ГНЕВА В БЕЗОПАСНА ПОСОКА

ОПИСАНИЕ НА ИГРАТА –ПРЕМИНАВАНЕ ПО МОСТЧЕТО” РОДИТЕЛ – ДЕТЕ “ , БЕЗ НЯКОЙ ДА ДОКОСНЕ ДРУГИЯ

 

3.РАЗХОДКА С КОМПАС – ЦЕЛ– ФОРМИРАНЕ НА ЧУВСТВО ЗА ДОВЕРИЕ И ВЯРА

ОПИСАНИЕ НА ИГРАТА- ДЕТЕТО Е ВОДАЧ, А РОДИТЕЛЯ , ЗАВЪРЗАН С КЪРПА НА ОЧИТЕ.РОДИТЕЛЯ СЕ ДОВЕРЯВА НА ДЕТЕТО , КЪДЕТО ГО ЗАВЕДЕ, ПОСЛЕ СМЯНА НА РОЛИТЕ

 

4.ПОМОЛИ ЗА ИГРАЧКАЦЕЛ – ДЕЦАТА ДА СЕ НАУЧАТ ДА ОБЩУВАТ ПОЗИТИВНО

ОПИСАНИЕ НА ИГРАТА –КОШ С ИГРАЧКИ , КУПУВАЧ И ПРОДАВАЧ – ДЕТЕ Е В ЕДНАТА РОЛЯ И ЗАДАВА ИЛИ ПОМОЛВА С УЧТИВ ТОН

 

5.ДРАКОН- ЦЕЛ –ВДЪХВА НА ДЕТЕТО УВЕРЕНОСТ

ОПИСАНИЕ НА ИГРАТА– ДЕТЕТО Е ГЛАВАТА НА ДРАКОНА, А РОДИТЕЛИТЕ  – ОПАШКАТА .ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ОПИТА ДА ХВАНЕ ОПАШКАТА БЕЗ ДА СЕ РАЗКЪСВАТ ЧАСТИТЕ  НА ДРАКОНА

 

6.КНИЖНИ ТОПКИ ЦЕЛ- ВОДИ ДО ОБОДРЯВАНЕ, СНИМАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО

ОПИСАНИЕ НА ИГРАТА –ЦВЕТНИ ЛИСТИ ДАВАТ СЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ , ПРАВЯТ СЕ ТОПЧЕТА НАМАЧКАНИ ОТ ХАРТИЯТА , ДВА КОША И ПЕЧЕЛИ ТОЗИ, КОЙТО ВКАРА НАЙ – МНОГО ТОПЧЕТА В КОША

 

Лошите семейни взаимоотношения, отсъствието на единия или двамата от родителите, алкохолизма, конфликтността в семейството, авторитарните методи на възпитание с елементи на насилие, сексуален тормаз, постоянното унижаване на достойнството на детето, са фактори, които могат да предизвикат детската агресивност. Не получавайки признание в семейството, децата пренасят отрицателния опит от семейните отношения- на улицата. Тези упражнения са подходящи, както за семейни игри в къщи, така и за детската градина, когато напрежението с такива деца ескалира. Много по-лесно е да направиш значимо детето, да бъде включено в някой проект, отколкото да бъде изолирано. Защото много скоро и този метод няма да има ефект. И все пак въпреки трудностите, опитайте! И най-не значимият на пръв поглед успех, може да бъде утре едно ново начало. Успех!

 

krisi2

Посетители

119540
Посетители в сайта 0
Гости в сайта 4

Търсене